Asigurare obligatorie vs asigurare facultativa

Ultimele legi in ceea ce priveste obligativitatea pentru o asigurare de locuinta nu au facut decat sa bulverseze proprietarii din tara noastra. In acest scop, dorim sa va explicam tot ceea ce implica o asigurare obligatorie si o asigurare facultativa de locuinta, pentru ca dumneavoastra sa puteti alege mai usor pe cea de care aveti nevoie.

 

Asigurare obligatorie vs Asigurare facultativa

 

Exista mai multe puncte de vedere dupa care sa comparam o polita obligatorie de asigurare locuinta cu cea facultativa. Primul dintre acestea este, desigur, cel legal. Asa cum si numele eir spune, asigurarea obligatorie de locuinta este una impusa prin lege, in timp ce cea facultativa depinde doar de dorinta dumneavoastra. Desigur, fiind obligatoriu in Romania sa iti alegi o asigurare de locuinta, multi proprietari au tendinta de a opta pentru minimul de servicii oferite, cele cerute de lege, si nu obisnuiesc sa se intereseze daca o asigurare facultativa de locuinta nu le-ar aduce mai multe beneficii.

 

In acest scop, va oferim posibilitatea de a vedea, in randurile care urmeaza, beneficiile si dezavantajele fiecareia dintre aceste doua tipuri de asigurari, pentru a sti care este cea mai potrivita pentru dumneavoastra.

 

Asigurarea obligatorie de locuinta

 

Avantaje:

 

- acopera riscuri in privinta pagubelor provocate de catre dezastrele naturale. In aceasta categorie intra cutremurele, alunecarile de teren si inundatiile;

 -respectarea legii;

- pretul unei polite de asigurare de locuinta obligatorie variaza intre 10 si 20 de euro, fiind, astfel, unul acceptabil pentru oricare buzunar.

 

Dezavantaje:

 

- plafonul de acoperire al pagubelor este de maxim 20.000 de euro;

- nu ofera acoperire pentru alte riscuri, precum incendiul, furtul sau izbirea unui autovehicul in peretii acesteia.

 

Asigurarea facultativa de locuinta

 

Avantaje:

 

- ofera un plafon mai mare de acoperire a pagubelor, in functie de optiunile alese;

- ofera acoperire si pentru riscuri precum furt, incendiu, explozii, izbirea autovehiculelor, caderi de corpuri, spargerea conductelor, etc. De asemeni, aceasta acopera si cauzele naturale ce pot afecta locuinta, precum: trasnet, cutremur, inundatii, alunecari de teren, avalansa, fenomene atmosferice, greutatea stratului de zapada sau gheata, etc.;

- asigura nu doar locuinta ci si bunurile din interiorul acesteia;

- include si cerintele legale ale asigurarii locuintei.

 

Dezavantaje:

- are un pret putin mai ridicat decat o polita obligatorie de asigurare de locuinta.

 

Asadar, observam ca in ceea ce priveste asigurarea obligatorie vs. asigurarea facultativa, cea din urma este, cu siguranta, o alegere mult mai buna decat prima, singurul dezavantaj fiind costul un pic mai ridicat al acesteia. Totusi, desi veti da, intr-adevar, mai multi bani pe o asigurare facultativa de locuinta, veti avea certitudinea ca ea este intr-adevar folositoare.

 

De ce sa alegi asigurarea facultativa a locuintei?

 

Pentru ca legea in ceea ce priveste asigurarea obligatorie a locuintelor nu ia in considerare si variabile precum inaltimea la care este asezata locuinta, gradul de incidenta al dezastrelor naturale in zona in care se afla locuinta asigurata sau, implicit, necesitatea unei astfel de asigurari, multi proprietari isi pun intrebarea daca, nu cumva, vor trebui sa plateasca aceasta polita fara sa o poata folosi. De exemplu, sunt foarte slabe sanse ca un apartament de la nivelul 10 al unui bloc sa fie inundat de raul care trece prin apropiere, iar un cutremur grav care sa provoace prabusirea blocurilor, in Romania nu s-a mai inregistrat din 1977.

 

Din pacate, insa, nu putem contesta legea si trebuie sa ne conformam ei. De aceea, ideal ar fi ca, daca tot trebuie sa platim o anumita suma de bani, sa facem o alegere intr-adevar folositoare. Sansa sa ne fie furate lucrurile din apartament sau sa ne inunde vecinul de deasupra este una mult mai mare decat sa urce apele unui rau pana la etajul nostru asa ca, privind aceste statistici, alegerea unei asigurari facultative de locuinta pare una mai logica si mai benefica pentru bugetul nostru.

 

Asadar, recomandarea noastra se indreapta spre alegerea unei polite de asigurare locuinta facultativa, beneficiile acestea fiind mult mai mari si mai reale, fata de cea simpla, obligatorie. Va recomandam sa luati legatura cu unul dintre agentii nostri, pentru ca acesta sa va ajute in a determina care tip de asigurare de locuinta este mai bun pentru dumneavoastra si sa va explice ce reduceri puteti primi.