Despre asigurarea malpraxis

O asigurare de raspundere civila profesionala (malpraxis), este destinata celor care desfasoara o activitate care, in cazul unor erori, ar putea afecta alte persoane. Practicarea unui serviciu specializat, poate avea repercursiuni neplacute pentru alte persoane, datorate, in mare parte, neglijentei. Aici intervine asigurarea malpraxis, care va ajuta sa platiti despagubirile cerute de catre acestia.

 

Desigur, orice profesionist se gandeste arareori ca poate gresi, in special cei mai buni dintre noi. Statisticile arata ca un liber profesionist face cel putin o astfel de greseala de-a lungul perioadei in care isi practica meseria si ca, din pacate, putini sunt acei profesionisti ce folosesc o asigurare malpraxis, de multe ori acestia trebuind sa plateasca din buzunarul propriu banii pe care victima ii solicita. O cerere nu foarte convenabila, in special pentru ca, in cazul liber profesionistilor, veniturile nu sunt, intotdeauna, sigure.

 

Ce este o asigurare malpraxis?

 

O asigurare malpraxis reprezinta o polita ce se obliga sa plateasca despagubirile, in cazul in care un profesionist face o greseala in meseria sa, prin care afecteaza alte persoane. Un exemplu in acest sens este cel al tamplarilor sau celor care se ocupa de amenajari de interioare. Daca una dintre lucrarile executate de catre acestia, in casa unui client, provoaca leziuni unuia dintre membrii familiei acestuia, mesterul ar fi obligat sa plateasca toate cheltuielile de spitalizare si eventualele daune morale sau materiale. Acesta este momentul in care intra in rol o asigurare malpraxis, care preia toate aceste cheltuieli, despagubind clientul in limita plafonului dinainte stabilit.

 

Cine are nevoie de o asigurare malpraxis?

 

Printre meseriile care au nevoie de o asigurare malpraxis enumaram urmatoarele:

-avocati;

-medici;

-farmacisti;

-brokeri sau agenti de asigurare;

-cei care ofera avize de garantie.

 

Fiecare dintre aceste meserii, dar si altele, nelistate aici, pot avea implicatii grave, din cauza neglijentei sau omiterii anumitor aspecte. Uneori, chiar si un exces de zel – fara a fi o rea intentie sau o neglijenta, la mijloc – poate avea o urmare neplacuta.

 

Riscuri acoperite de o asigurare malpraxis

 

O asigurare malpraxis acopera urmatoarele riscuri:

 

- vatamarile corporale sau daunele bunurilor, aparute din cauza unei erori a celui care beneficiaza de o asigurare malpraxis;

- plata unor daune morale unei persoane afectate si a cheltuielilor de judecata, in cazul in care a fost intentat un proces si asiguratului i s-a cerut plata acestora;

- daunele care apar in cazul furtului, deteriorarii sau pierderii unor documente.

 

Totusi, este indicat ca, daca aveti vreo nelamurire in ceea ce priveste riscurile acoperite de o asigurare malpraxis, sau daca doriti sa primiti o lista completa a acestora, sa luati legatura cu noi pentru a va oferi detalii suplimentare.

 

Excluderi asigurare malpraxis

 

Exista si excluderi de la o asigurare malpraxis. Acestea sunt:

 

- activitatile neinregistrate intr-un contract ale celui care beneficiaza de o asigurare malpraxis;

- pagubele produse prin rea vointa si intentie de catre cel care beneficiaza de asigurare malpraxis;

- atunci cand daunele sunt provocate ca urmare a unui ordin guvernamental sau a unor autoritati publice;

- daunele provocate de poluare, contaminare nucleara sau radiatii;

- daca activitatea care a provocat daune a inceput inainte ca polita de asigurare malpraxis sa fi fost incheiata.

 

In cazul in care aveti o asigurare malpraxis si ati cauzat un astfel de incident, este necesar sa luati cat mai repede legatura cu firma de asigurari cu care aveti incheiat contractul, pentru a o anunta. In acest caz, firma de asigurari va va indruma, pas cu pas, spre solutionarea cazului, intr-un mod amiabil si cat mai scurt cu putinta.

 

Cel care incheie o asigurare malpraxis este obligat sa nu faca intelegeri cu persoana afectata de neglijenta sa, in ceea ce priveste suma de plata, fara a discuta cu firma de asigurari inainte. O asigurare malpraxis implica si lipsa practicii pe toata perioada in care profesionistului i-a fost retrasa autorizatia, in cazul unei astfel de greseli.