In tara noastra, necesitatile medicale sunt asigurate, in mod normal, de catre stat. Totusi, de multe ori, aceste servicii au carente mari si nu intotdeauna se dovedesc suficiente, in special atunci cand apar probleme gave de sanatate. Avem nenumarate exemple de cazuri care, nevoite fiind sa apeleze la operatii costisitoare, pe care o asigurare medicala oferita de catre stat nu le acopera, au trebuit sa faca eforturi supraomenesti pentru a rezolva aceasta situatia. Din fericire, exista alternativa unei asigurari medicale private.
Ce este asigurarea medicala?
O asigurare medicala este o polita ce acopera serviciile medicale necesare in caz de boala sau accident, in limita unui plafon stabilit de comun acord la incheierea acesteia.
Exista doua tipuri de asigurari medicale. Prima, asigurarea facultativa de sanatate, acopera, in mod normal, pretul consultatiilor, al investigatiilor medicale, al spitalizarii si al interventiilor chirurgicale. Aceasta este cea care se recomanda oricui, indiferent de varsta. Un studiu recent de piata a aratat ca 1 din 4 angajati din Romania doresc sa isi faca o asigurare medicala facultativa, fiind nemultumiti de sistemul public de sanatate. In timp ce CAS-ul nu acopera unele cheltuieli, ca de exemplu analizele de laborator – acestea fiind foarte costisitoare, o asigurare medicala facultativa ofera servicii complete contra unei prime lunare ce are un cost modic.
A doua, asigurarea medicala de calatorie, este cea care este necesara in timpul drumurilor pe care le faceti in afara tarii, aceasta fiind, de multe ori, obligatorie. Ea acopera riscuri precum spitalizare, consultatii si alte tipuri de investigatii. Romania are un acord cu peste 20 de tari, prin care se obliga ca cetatenii aflati in dificultate medicala, pe un anumit teritoriu, sa primeasca asistenta gratuita. Totusi, chiar si in acest caz, exista unele interventii care trebuiesc platite de catre pacient – risc pe care o asigurare medicala il elimina. Desigur, cazurile urgente sunt tratate in toate tarile gratuit, insa interventia medicala este una minima, cat sa nu fie pusa in pericol viata pacientului, restul cheltuielilor trebuind fi suportate de catre acesta.
De ce sa alegi o asigurare medicala facultativa?
Cei care au avut chiar si o singura data de a face cu sistemul public de sanatate, vor intelege imediat ca o asigurare medicala facultativa poate simplifica foarte mult viata oricarui om.
Fiecare persoana se imbolnaveste, la un moment dat, mai mult sau mai putin grav. De fiecare data, aventurile intampinate in spitale, cabinete sau laboratoare de analize publice pot fi usor asemanate cu un razboi pentru propria sanatate. Asteptari interminabile la cozi, indiferenta si neglijenta unor cadre medicale sau lipsa unor conditii minime de igiena din aceste institutii se soldeaza, de multe ori, cu un sir de complicatii menit nu doar sa creeze si mai mult stres, dar si sa complice starea de sanatate a bolnavului.
Firmele de asigurari, insa, care ofera asigurare medicala facultativa, au contracte cu un numar mare de spitale atent selectionate, aduc, in mod constant, noi oferte clientilor si practica servicii competente si serioase, deoarece interesul lor este sa isi pastreze clientii, spre deosebire de sistemul public. Primele pe care asiguratul trebuie sa le plateasca, lunar, sunt foarte accesibile si, de multe ori, costul acestora este mult mai mic decat cel necesar pentru tratarea unei probleme medicale prin metoda clasica.
Ce riscuri acopera o asigurare medicala facultativa?
O asigurare medicala facultativa este un sistem complex, care ia in considerare foarte multi factori de risc. Atunci cand un asigurat doreste sa incheie o astfel de polita, asiguratorul va lua in calcul varsta acestuia, sexul, locul de munca, istoricul bolilor, necesitatile in caz de urgenta si interventie, etc. De aceea, tipul de asigurare medicala facultativa ales de catre o persoana care doreste o astfel de polita poate diferi de la un caz la altul, in functie de ofertele existente, costul primei sau necesitatile asiguratului. In general, o firma de asigurari ofera 4 sau 5 tipuri de asigurari medicale facultative, destinate a se potrivi oricaror cerinte.
Printre cele mai comune optiuni pe care le acopera o asigurare medicala facultativa se numara:
In functie de sex, varsta sau alte criterii, asiguratul isi poate alege unul dintre pachetele standard de asigurare medicala oferite de catre o companie sau isi poate crea unul personificat. De exemplu, un barbat nu va avea nevoie de proceduri ginecologice si, de aceea, el poate alege ca acestea sa nu fie trecute ca riscuri acoperite de polita, pentru a scadea pretul final al primei lunare.
Conditiile de la locul de munca pot fi, de asemeni, foarte importante, atunci cand se incheie o asigurare medicala facultativa. In timp ce multe dintre meserii nu implica riscuri ce ar putea conduce la boli profesionale, exista unele care sunt recunoscute ca avand un grad mare de risc asupra sanatatii. Varsta este si ea importanta: in timpul primilor ani de viata exista un risc ridicat de imbolnavire, in timp ce, mai tarziu, acesta scade consistent, urmand a creste la varsta a treia.
Cum functioneaza o asigurare medicala facultativa?
Compania care a oferit o asigurare medicala facultativa are „grija” de asigurat din momentul in care acesta a anuntat imbolnavirea sa si pana cand el este in afara oricarui pericol si nu mai necesita ingrijiri medicale.
Un exemplu, in acest sens, este cel al unui turist montan ce sufera un accident. Tot ceea ce trebuie sa faca asiguratul este sa sune la compania de asigurari. Aceasta va anunta Salvamontul, stabilind impreuna unde va trebui dus pacientul, dupa recuperarea lui de pe munte, pentru a fi preluat de ambulanta, va avea grija ca pacientul sa fie spitalizat in conditiile convenite la semnarea politei si va urmari parcursul tratamentului, pas cu pas, pentru a fi sigura ca nu se incalca nici una dintre conditiile stabilite la inceput.
Asadar, putem spune ca o asigurare medicala facultativa este menita sa acopere toate hibele sistemului public de sanatate si sa pluseze cu un cost mic al acestor servicii. Desigur, nimeni nu isi doreste sa se imbolnaveasca insa, daca tot o facem impotriva vointei noastre, macar sa avem puterea de a alege conditiile in care suntem tratati si sa ne asiguram ca beneficiem de cele mai bune servicii de sanatate!