Asigurari CARGO

Cei care doresc sa aiba parte de asigurarea marfii, pe care o transporta dintr-o locatie in alta, pot apela la o asigurare CARGO. Aceasta este disponibila pentru orice persoana fizica sau juridica, indiferent daca aceasta efectueaza transporturi nationale de marfuri sau internationale.

 

Ce este o asigurare CARGO?

 

O asigurare CARGO acopera transportul terestru, aerian sau maritim. Majoritatea firmelor axate pe transporturi interne sau externe considera asigurarea Cargo ca find atat necesara cat si eficienta, alte polite de asigurare neavand o arie atat de mare de acoperire a evenimentelor ce pot avea nevoie de despagubire. O astfel de polita implica asigurarea marfii mentionate pe asigurarea CARGO in cazul deteriorarii sau a pierderii acesteia.

 

O polita de asigurare CARGO poate fi incheiata si doar pentru un transport, in cazul in care acest lucru este necesar. Desigur, atunci cand clientul doreste, aceasta se poate incheia si pe o perioada mai lunga de timp, precum 6 sau 12 luni. In aceasta situatie, trebuie sa stiti, estimativ, cam cate transporturi vor fi efectuate in aceasta perioada si sa anuntati acest lucru, inainte de a incheia un contract de asigurare CARGO.

 

Tipuri de asigurare CARGO

 

Exista trei tipuri de asigurare CARGO pe piata. Puteti alege unul dintre acestea, in functie de necesitatitle dumneavoastra.

 

Tipul Cargo A este, poate, cea mai completa forma de asigurare a marfurilor pe care o puteti cumpara. Lista completa a evenimentelor acoperite se poate vedea la firma de asigurari la care decideti sa va faceti polita.

 

Tipul Cargo B acopera intr-un mod selectiv riscurile la care pot fi supuse marfurile in timpul transporturilor. Printre acestea pot fi incluse urmatoarele:

- riscuri provocate de dezastre naturale precum fulgerul, inundatiile, avalansele, etc.

- daune aparute la manipularea, descarcarea sau incarcarea marfurilor;

- alte tipuri de daune.

La fel ca si in cazul unei asigurari CARGO de tip A, puteti afla o lista completa a acestor servicii printr-o discutie cu agentul de asigurare.

 

Tipul CARGO C este cea mai simpla asigurare de acest fel. Riscurile acoperite de aceasta sunt:

- pagube in cazul incendiilor sau exploziilor

- rasturnarea mijlocului de transport si, astfel, deteriorarea marfurilor

- coliziune.

 

Desigur, pretul unei polite de asigurare CARGO difera, in functie de tipul pe care il alegeti si evenimentele acoperite.

 

Excluderi asigurare CARGO

 

Unele firme de asigurari practica urmatoarele excluderi in privinta unei polite de asigurare CARGO:

 

- pagubele produse din pricina asiguratului, ca de exemplu ambalarea improprie a produselor sau scurgerea acestora

- nerespectarea normelor legale in ceea ce priveste marfa

- nerespectarea standardelor corespunzatoare, ca supraincarcarea autovehiculului

- daca autovehiculul nu a trecut examenul ITP

- etc.

 

Deosebiri asigurare CARGO si CMR

 

Adeseori, in lipsa unor cunostinte din domeniul asigurarilor, se poate face confuzie intre o asigurare CARGO si una CMR. Principala deosebire dintre cele doua consta in obiectul asigurat. Asigurarea CMR este destinata celor care se ocupa de transportul marfurilor, in timp ce cea CARGO este recomandata proprietarilor marfurilor, indiferent de cine le transporta.

 

O alta diferenta majora intre o asigurare CARGO si una CMR consta in siguranta ca pretul marfii transportate va fi recuperat de catre proprietarul de drept al acesteia, in caz de deteriorare a sa. De exemplu, o asigurare CMR nu acopera pagubele provocate de manipularea, incarcarea sau descarcarea marfii, asa cum se intampla la o asigurare CARGO. De asemeni, o asigurare CMR are un prag al despagubirilor, ce difera de la o firma de asigurari la alta, in timp ce, la o asigurare CARGO, valoarea despagubirilor poate fi mult mai mare si in functie de valoarea marfii transportate.

 

Recomandat este ca, atunci cand se transporta o marfa spre o anumita destinatie, sa existe atat o asigurare CARGO cat si una CMR. Prima dintre acestea dovedeste ca marfa apartine proprietarului sau si ii da acestuia siguranta ca isi va recupera banii in cazul producerii unui accident. A doua, insa, dovedeste ca transportatorul, soferul, este indreptatit sa aiba acea marfa la el si ofera, de asemeni, siguranta ca plata bunurilor nu va cadea pe umerii sai, in cazul in care se intampla un eveniment asigurat.

 

Astfel, daca sunteti proprietarul unor marfuri care trebuiesc transportate dintr-o locatie intr-alta, interesul dumneavoastra trebuie sa se indrepte spre o polita de asigurare CARGO, exceptie facand cazul in care doriti sa o transportati cu propriul autovehicul.