Asigurari CMR

Daca sunteti un transportator de marfa, este necesar sa va faceti si o asigurare CMR pentru autovehiculul pe care il detineti. Asigurarea CMR inseamna „Asigurare de raspundere a transportatorului pentru marfa transportata in calitate de caraus”, un nume complicat, ce vrea sa exprime raspunderea companiilor ce executa transporturi de marfa, atat nationale cat si internationale, in cazul in care marfurile transportate in autovehiculul respectiv sunt deteriorate sau distruse. Desigur, inainte de a se intampla acest lucru, este obligatoriu ca marfurile respective sa fie inscrise in polita de asigurare CMR.

 

Ce riscuri acopera o asigurare CMR?

 

Conform” Conventiei privind contractul pentru transportul international de marfuri pe sosele (C.M.R.)”, riscurile acoperite de o astfel de polita de asigurare sunt cele cuprinse la art. 17 si art. 23. Astfel, o asigurare CMR acopera orice risc ce nu este din vina transportatorului.

 

O asigurare CMR acopera urmatoarele situatii:

- avarierea marfii transportate;

- pierderea partiala sau totala a marfii transportate. 

 

In cazul in care vina este exclusiva a soferului, o asigurare CMR nu va suporta costurile de despagubire, acestea trebuind a fi suportate de catre el. Vehiculele pot fi atat proprietate personala, cat si inchiriate sau in gestiune. O asigurare CMR nu ofera asigurare pentru masina, in acest sens existand polita CASCO, si nici pentru eventualele pagube provocate unei alte masini, pentru acest fapt avand nevoie de o polita de asigurare RCA.

 

Exluderi asigurare CMR

 

O asigurare CMR nu acopera urmatoarele situatii:

 

a) Intarzierea, avarierea, pierderea  sau cheltuiala ce are drept cauza un caz fortuit sau necesitatea fortei majore sau daca de vina pentru acestea sunt produsele transportate, destinatarul sau expeditorul

 

b) Intarzierea, avarierea, pierderea  sau cheltuiala provocate de catre:

- lipsa prelatei, in cazul in care acest lucru nu a fost mentionat in contractul de asigurare CMR;

- stivuirea sau aranjarea deficienta a marfii, dar si defectele ambalajului;

- natura marfii asigurate;

- manipularea, incarcarea si descarcarea marfii transportate;

- ruperea sau craparea bunului, scurgerea acestuia, pierderea in greutate sau volum, ruginirea sau uzura marfii transportate;

- actiunea rozatoarelor sau insectelor;

- imperfectiunea sau insuficienta numerotarii coletelor transportate;

- transportul animalelor vii.

 

c) Pagube indirecte, precum scaderea valorii marfurilor transportate

 

d) Pagube produse din cauza razboiului sau a grevelor, dar si a actiunilor dusmanoase ale altcuiva

 

e) Furtul bunurilor transportate

 

f) Repararea, reconditionarea sau restaurarea bunurilor transportate dupa ce a avut loc un incident mentionat in polita de asigurare CMR

 

g) Daunele produse cu intentie de catre persoana asigurata sau de catre terte parti, puse de catre aceasta

 

h) Daune produse prin nelivrarea produselor la termen, daca evenimentul din cauza caruia s-a produs intarzierea este unul neinclus pe polita de asigurare CMR.

 

i) Atunci cand:

- soferul autovehiculului de transport marfa era sub influenta alcoolului sau daca acesta a refuzat sa ii fie recoltate probe biologice;

- soferul incerca sa se sustraga unei urmariri, in cazul comiterii unei infractiuni;

- autovehiculul nu era inmatriculat, conform legii.

 

Cum poti obtine o asigurare CMR completa?

 

In ciuda acestui numar de excluderi, proprietarul autovehiculului poate sa faca astfel incat sa primeasca despagubiri si in aceste cazuri. Tot ceea ce este de facut este sa discutati cu agentul de asigurari care va ofera polita de asigurare CMR, pentru a fi incluse pe aceasta, dumneavoastra trebuind sa suportati un cost suplimentar minim.

 

In ceea ce priveste o asigurare CMR in caz de furt, aveti la dispozitie 3 posibilitati, acestea fiind furtul integral, cel partial sau cel cauzat de o efractie.

 

Polita de asigurare CMR poate fi incheiata si doar pentru o calatorie, un transport sau pentru o perioada exacta de timp. Perioada de valabilitate a unei polite de asigurare CMR poate varia, in functie de preferintele dumneavoastra, de la o luna si pana la un an.