Bonus-malus este un sistem prin care asiguratul se incadreaza in una din clasele de bonus (ceea ce conduce la reducerea pretului asigurarii RCA) sau in una din clasele de malus (ceea ce conduce la majorarea pretului asigurarii RCA).
Cand a fost implementat sistemul bonus-malus in Romania?
Sistemul Bonus-malus a fost aplicat in Romania de la 1 ianuarie 2010. Toate societatile de asigurare care incheie asigurari RCA au obligatia legala de a aplica sistemul bonus-malus, care conduce la reducerea sau majorarea primei de asigurare RCA in functie de istoricul de daunalitate realizat de asigurat/utilizator intr-o perioada de referinta.
Reduceri RCA in functie de clasa bonus-malus:
Exemplul nr. 1:
Un asigurat care a avut la 01 ianuarie 2012 clasa bonus-malus B0 si nu produce daune in anul 2012, va incheia in anul 2013 o asigurare RCA cu 10% reducere (la polita RCA valabila 1 an) sau cu 5% reducere (la polita RCA valabila 6 luni).
Exemplul nr. 2:
Presupunem ca o persoana are la aceasta data clasa B6 si va incheia o noua asigurare RCA pe 12 luni. Astfel, va trece in clasa B8 si va incheia o asigurare RCA cu o reducere de 32%. Daca va incheia asigurarea RCA pe 6 luni, va trece in clasa B7 si va avea o reducere de 29% la plata politei RCA.
Intrucat normele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) reglementeaza existenta a 14 clase de bonus, rezulta ca, daca timp de sapte ani un asigurat nu a produs daune care sa fie despagubite in baza politei RCA, va avea o reducere de 50% la asigurarea RCA pe care urmeaza sa o incheie.
Concluzie:
Daca in anul anterior nu ai avut daune platite, beneficiezi de reducerea tarifului asigurarii RCA cu:
Ce se ia in calcul pentru aplicarea unui malus?
La aplicarea unui malus pentru un asigurat/utilizator sunt luate in calcul evenimentele in urma carora a fost platita cel putin o dauna in perioada de referinta, in temeiul asigurarii RCA detinuta de acesta. Intr-o astfel de situatie, malus-ul se aplica indiferent de cine a condus vehiculul la data producerii accidentului si de modul de protocolare a acestuia (prin proces verbal intocmit de politie sau prin constatare amiabila).
Clauza de malus (majorarea sumei platita pentru o asigurare RCA) se aplica in functie de numarul de daune produse si platite, putand ajunge sa se plateasca dublu pentru asigurarea RCA.
In situatia in care un asigurat detine mai multe vehicule, sistemul bonus-malus se aplica distinct, fiecarui vehicul. Deasemenea, in cazul instrainarii/radierii vehiculului asigurat, stabilirea noii clase de bonus-malus la incheierea unei asigurari RCA pentru un vehicul nou-dobandit se face pornind de la clasa bonus-malus de care asiguratul a beneficiat anterior.
In ce situatie nu este influentat sistemul bonus-malus?
Sistemul bonus-malus nu este influentat in situatia in care in momentul producerii unui eveniment, autovehiculul era insusit si folosit fara acordul proprietarului si acest lucru era sesizat in scris politiei.
Clase bonus-malus si reduceri/cresteri ale pretului politei RCA:
Dupa cum am amintit anterior, sistemul bonus-malus are 14 clase de bonus si 8 clase de malus. Acestea implica reduceri sau cresteri ale pretului asigurarilor RCA, dupa cum urmeaza:
Cum afli ce clasa bonus-malus ai:
Sistemul bonus-malus se aplica si persoanelor juridice?
Incepand cu 01 ianuarie 2012, sistemul bonus-malus se aplica si persoanelor juridice.
Sistemul bonus-malus poate fi influentat de firma de asigurari?
Clasele bonus-malus sunt stabilite printr-un sistem informatizat si nu sunt ”influentate” de firmele de asigurari. Diferentele de pret la politele RCA rezulta din tarifele practicate de firmele de asigurari.
Ce sa faci pentru a obtine un RCA Ieftin:
Ca sa beneficiezi de reduceri la plata RCA, trebuie: