Carte Verde

Polita Carte Verde este cea care inlocuieste polita RCA in afara granitelor Romaniei. Incepand din anul 2007, polita RCA o integreaza obligatoriu pe cea de Carte Verde, in tara noastra, responsabilul de bunul demers al acestui lucru fiind Biroul Asiguratorilor Auto din Romania. Inca din 1949, atunci cand s-a creat sistemul Carte Verde, 45 de tari au semnat un acord in privinta acestuia. Biroul Asiguratorilor Auto din Romania este membru al acestui sistem din anul 1965.

 

Ce face o Carte Verde?

 

Polita Carte Verde are drept scop despagubirea celuilalt sofer, in cazul in care sunteti responsabilul unui accident ce a avut loc pe teritoriul unei tari straine. In acelasi timp, un sofer strain ce va loveste masina pe drumurile din tara noastra, va va despagubi valoarea pagubelor prin propria Carte Verde.

 

In caz de accident, puteti gasi adresele birourilor firmelor de asigurari din tara in care acest lucru s-a intamplat pe spatele politei Carte Verde. Printre tarile ce fac parte din sistemul Carte Verde sunt cele din UE, Andora, Elvetia si Croatia. In functie de asiguratorul dumneavoastra, accidentele ce au avut loc in celelalte tari aderate la sistemul Carte Verde, pot fi platite sau nu.

 

Unele firme de asigurari percep o taxa suplimentara pentru Carte Verde atunci cand vine vorba despre tari precum: (AL) Albania, (BY) Belarus, (BIH) Bosnia si Hertegovina, (IR) Iran, (IL) Israel, (MA) Maroc, (MD) Moldova, (MK) Macedonia , (RUS) Rusia, (SBK)Serbia si Muntenegru, (TR) Turcia, (TU) Tunisia si (UA) Ukraina.

 

Identificare corespondent si reclamatii Carte Verde

 

Pentru a identifica ce corespondent pentru o firma de asigurare din strainatate exista in Romania, veti avea nevoie de urmatoarele detalii, pe care le veti gasi in formularul Carte Verde:

  • primele litere corespondente tarii asiguratorului;
  • numarul asiguratorului;
  • denumirea asiguratorului;
  • locul accidentului;
  • data accidentului.

 

Biroul Asiguratorilor Auto din Romania dispune de propria aplicatie Carte Verde care sa va ajute sa identificati corespondentul caselor de asigurare. Tot celor de la BAAR va puteti adresa si daca  intampinati probleme in solutionarea cazului dumneavoastra, indiferent daca ele au drept cauza o sursa din tara noastra sau din strainatate.

 

Avantaje Carte Verde

 

Avantajele politei Carte Verde se fac vizibile atunci cand obisnuiti sa calatoriti mult in afara teritoriului tarii noastre. Cu cat iesiti mai des din tara, cu atat sansa sa fiti implicat intr-un accident este mai mare si, de aceea, este bine sa aveti la indemana o solutie imediata pentru aceasta problema.

 

Insa chiar si daca iesiti doar pentru vacanta in afara granitelor, o Carte Verde devine un strict necesar, tocmai pentru ca, fiind pentru primele dati in unele locuri, este posibil sa nu cunoasteti obiceiurile din trafic ale acestora sau sa nu stiti marcajele si sa fiti implicat intr-o coliziune ce va poate ruina concediul.

 

Desigur, principalul avantaj consta tocmai in obligativitatea legala a politei Carte Verde, deoarece in alte tari ca si in Romania nu se poate circula intr-o masina fara ca aceasta sa aiba o asigurare obligatorie de raspundere civila auto.