De ce sa inchei asigurare RCA

Exista o multitudine de motive pentru care sa inchei o asigurare RCA insa, probabil cel mai evident dintre acestea este obligativitatea legala a acestui tip de polite. Indiferent cat de prudent este posesorul unui autovehicul, legea il obliga pe acesta sa incheie o asigurare RCA, pentru ca, in cazul in care se va produce un accident, sa fie posibila acoperirea pagubelor provocate.

 

Obligativitatea legala a asigurarii RCA

 

Conform legii nr.136/1995, fiecare autovehicul inmatriculat pe teritoriul tarii noastre trebuie sa aiba o polita obligatorie, numita asigurare RCA, care, in cazul unui accident rutier, sa faca posibila acoperirea daunelor produse la cea de-a doua masina, indiferent de conditia materiala a posesorului masinii asigurate. Scopul acestei polite este ca soferul nevinovat implicat in accident sa primeasca banii aferenti pagubei, intr-un timp cat mai scurt. Lipsa unei polite de asigurare RCA atrage dupa sine incalcarea legii in situatia in care circulati cu autovehiculul pe drumurile din Romania, dar si o amenda cuprinsa intre 1000 si 2000 RON, precum si retinerea certificatului de inmatriculare. Exceptie de la aceasta regula de asigurare RCA obligatorie fac doar vehiculele ce beneficiaza de tractiune animala, precum carutele.

 

Alte motive pentru care sa inchei o asigurare RCA

 

Pe langa motivul obligativitatii, exista si alte cateva argumente puternice pentru care sa inchei o asigurare RCA. Primul dintre acestea este siguranta ca, daca vei incheia o asigurare RCA,  in cazul in care vei fi vinovat de un accident intr-o perioada in care, poate, nu vei avea suficienti bani pentru plata pagubelor, firma de asigurari se va ocupa de acest aspect, in locul tau. Desigur, nimeni nu se gandeste ca, pe viitor, va avea un accident – toti incercam sa fim cat mai prudenti, insa, din pacate, acestea exista si pot aparea chiar si in cazul celor mai atenti dintre noi.

 

In cazul in care este vorba despre o asigurare RCA incheiata de o persoana juridica, avantajele sunt si mai mari. Atunci cand ne referim la o persoana juridica, in fapt, discutam despre un colectiv de persoane care, impreuna, sunt titularul de fond si drept pe obligatii civile si drepturi subiective. Astfel, in cazul producerii accidentului, intregul colectiv este tras la raspundere, chiar daca vinovat de acesta este doar o persoana fizica. Insa, printr-o asigurare RCA, plata pagubelor revine firmei de asigurari, astfel evitandu-se acordarea unor penalitati intregului colectiv. Foarte avantajos, deoarece plata pentru o asigurare RCA se poate face din profitul intreg al persoanei juridice, in timp ce, fara acest tip de polita, suma ar cadea doar pe umerii celui care a produs accidentul.

 

Un alt motiv pentru care sa inchei o asigurare RCA IEFTIN online este castigul timpului. Astfel, dupa ce un accident a avut loc, pagubitul si soferul responsabil ar trebui sa piarda timp cu evaluarea daunelor, cu repararea acestora sau – eventual – cu discutiile despre responsabilitatea incidentului. Cu o asigurare RCA, insa, lucrurile se pot rezolva intr-un mod amiabil si intr-un timp scurt, de procesul de evaluare si reparatie ocupandu-se doar firma de asigurari si posesorul masinii avariate, nu si cel care a produs accidentul.

 

O asigurare RCA este destinata nu doar acoperirii costurilor pentru reparatiile masinii, dar si a celor aparute in caz de vatamare corporala sau deces sau a cheltuielilor de judecata aferente persoanei prejudiciate. Astfel ca, in cazul unui accident mai grav, poti sustine costurile uriase aparute, cu ajutorul firmei de asigurari, fara a crea o gaura foarte mare in propriul buget. De asemeni, un alt motiv pentru a incheia o asigurare RCA il constituie valabilitatea politei si in afara teritoriului tarii noastre. Astfel, la iesirea din tara, nu va mai trebui sa incheiati polite specifice locurilor vizitate, o simpla asigurare RCA fiind suficienta.

 

Daca te gandesti, totusi, ca esti un sofer prudent si responsabil si ca o asigurare RCA nu este necesara, exista si o veste buna. Prin sistemul bonus malus, care se aplica atat in cazul persoanelor fizice cat si a celor juridice, se acorda recompense acelor soferi care au fost atenti in trafic si nu au produs nici un accident pana la reinnoirea politei RCA, printr-o reducere a tarifului acesteia. Reversul medaliei este ca, daca vei produce un accident, urmatoarea asigurare RCA va avea un cost mai mare.

 

In concluzie, o asigurare RCA aduce cu sine doar lucruri bune si, prin incheierea ei, nu numai ca va feriti de amenzile Politiei Rutiere si incalcarea legii, dar aveti de castigat si din multe alte puncte de vedere.