Despagubire directa la asigurarea RCA

Statistic vorbind, Romania are cea mica prima de asigurare RCA din Uniunea Europeana. Astfel  se creaza un dezechilibru  in piata de profil. Un echilibru poate fi creat doar prin modificarea legislatiei structurale care sta la baza operatiunilor derulate pe piata asigurarilor.

 

Cornel COCA-CONSTANTINESCU, vicepresedintele CSA a specificat faptul ca  membrii Comisiei doresc implementarea unui sistem de despagubire directa RCA, prin care soferii pagubiti vor solicitata plata daunelor produse de catre un alt sofer, asiguratorilor unde au incheiata polita RCA. CSA a  transmis acest proiect  catre UNSAR si UNISCAR de unde asteapta un raspuns si eventuale sugestii cu privire la acest proiect.

Se preconizeaza ca acest nou sistem sa fie introdus pana la finele acestui an sau de la inceputul anului 2013.

 

In acest moment, procesul de  instrumentare, cat si plata  unui dosar de dauna RCA poate dura pana la 90 de zile. Dupa introducerea noului sistem, se estimeaza ca plata daunelor  pe segmentul RCA se va face in cel mult 60 de zile.

 

Introducerea acestui sistem va imbunatati serviciile oferite asiguratilor si pagubitilor si va duce la cresterea increderii persoanei asigurate in propriul asigurator. Astfel, la incheierea unei polite RCA, se va alege calitatea si nu pretul acesteia.

 

"Majorarea limitelor de raspundere civila a condus la cresterea pretentiilor de despagubire pentru vatamari corporale si deces. O observatie interesanta este legata de ponderea despagubirilor si rezervelor de dauna constituite pentru vatamari corporale in totalul daunelor platite si a rezervelor constituite pe RCA-20%, respectiv 54%, de unde rezulta prudenta companiilor", a mai declarat vicepresedintele CSA.

 

Asigurarea RCA are o pondere de 34,47%  din totalul asigurarilor generale. In primele 6 luni ale anului 2012, volumul subscrierilor RCA a scazut cu  0,19%, pana la valoarea de 1,1 miliarde de lei.

 

In ceea ce priveste polita CASCO, daunele au scazut cu 5,7%, la 966,93 milioane de lei, iar la politele RCA au crescut cu 14,8%, ajungand la valoarea de 940,58 milioane de lei.

 

Piata asigurarilor a avut un trend descendent in ultimii ani, ajungand la o pondere de sub 2% din Produsul Intern Brut.

< Inapoi la pagina anterioara